BIM
16001
page-template-default,page,page-id-16001,bridge-core-1.0.6,ajax_leftright,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Revit en BIM

Wat is BIM?

 

De meest ingrijpende innovatie van de laatste jaren in de bouw is het ‘virtueel bouwen’ of BIMMEN. Mols Bouwexpertise heeft hierop ingespeeld door zich hiermee te verrijken. Voor het modelleren in BIM heeft Mols Bouwexpertise gekozen voor het programma Revit van Autodesk.
BIM staat voor: Building Information Modeling, oftewel: Bouw Informatie Modellering. Binnen een bouwproces werken zeer veel verschillende partijen samen om te komen tot het uiteindelijke resultaat. De grote hoeveelheid partijen en gegevens binnen een project en de dynamiek daarvan maakt dat de kans op faalkosten groot is.
BIM is de oplossing die maakt dat alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces wordt opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal (3D) gebouwmodel. Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn werken met dezelfde informatie en zien dus van elkaar wat er gebeurt. De informatie is dan ook continu beschikbaar en altijd actueel

Wat laat BIM zien?

 

BIM toont allerlei informatie over het gebouw en beheer. Als voorbeeld het ontwerp, de hoeveelheden en kosteninformatie. In tegenstelling tot 2D-CAD systemen waar gebruik wordt gemaakt van lijnen, maatvoeringssymbolen, teksten en arceringen maakt BIM gebruik van 3D objecten.
Een 3D object is bijvoorbeeld een wand. Als er in een wand een deur wordt geplaatst, ontstaat er een opening voor het kozijn en wordt de netto-wand oppervlakte automatisch aangepast. Ook kunnen allerlei kenmerken zoals de brandwerendheid, fase, materiaal, bestekteksten, enz. worden aangebracht bij het object. De objecten zijn dus als het ware ‘intelligent’.
Een toegevoegde waarde is ook zeker dat het resultaat gelijk actueel visueel zichtbaar is in het 3D model. Ook zonsimulatie van de betreffende locatie en situatie behoort tot de mogelijkheden. Tevens is het mogelijk om interactief door het model heen te wandelen.